Anasayfa Boşanma Davası Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Yazar: aorhan

Velayet aslında bir temsil, çocuğu koruma kollama, bakım, gözetim, söz hakkı eğitim, terbiye, yetiştirme, gibi çocuk üzerinde ana ve baba tarafından kullanılan bir takım hakları kapsar. Türk Hukuk Sisteminde velayeti anne ve baba birlikte kullanırlar. Fakat boşanma ile birlikte anne ve baba tarafından birlikte kullanılan velayet hakkı sadece birine verilir. Velayet hakkı verilmeyen eş ile çocuk arasında mahkeme kişisel ilişki düzenlemektedir.

Çocuğun yada çocukların velayetinin kimin üzerinde kalacağı mahkemede hakimin takdir yetkisine bırakılmıştır. Mahkeme bir pedagog eşliğinde çocuğun hal ve davranışlarını göz önünde bulundurarak, psikolojik yönden değerlendirmesini yapar. Bu değerlendirmeler sırasında pedagog, çocuğun yaşını, olayları ne kadar gerçekçi ve akla yatkın bir şekilde anlayabildiğini, psikolojik durumunu göz önünde bulundurulur.

Velayetin kimin üzerine kalacağı hususunda sadece çocukların durumu, gelişimleri ve en yararlı değerlendirmeler göz önünde bulundurarak mahkemece karar verilir. Hakim hiçbir tarafın beyanlarıyla bağlı değildir. Sadece çocuk/ların gelişimi ve düzenli bir hayat sürmesi için onların lehine karar vermekle yükümlüdür.

Velayete ilişkin mahkeme kararları kesin hüküm teşkil etmemektedir. Mesela; Çocuğun bedeni ve fikri gelişmesi tehlikede bulunur veya çocuk tamamen ortada kalırsa, hakim çocuğu anne ve babadan alarak bir aile yanına yada bir müesseseye yerleştirebilir. Velayeti yerine getirmekten aciz veya hacir altına alınan yahut görevlerini ihmalde bulunan anne ve babanın velayeti kaldırılabilir. ( Yargıtay 2. HD 1999/13346 E. 2000/581 K.)

Velayet konusu her somut olayda değişkenlik gösterebilen önemli bir konudur. Sonuçta, çocuk/ların hayatı ve geleceği mevzu bahis olduğundan dolayı anne babaların hataya düştüğü konu, diğer davalarla arasında kıyas ve benzetme yapmaktır. Sonuçta aile hakimi annenin ve babanın maddi durumuna, yaşam tarzına, çocuklarla arasındaki ilişkiye, çocuğun anne şevkatine muhtaçlığına  v.s. gibi maddi ve manevi olguları velayet için göz önünde bulunduracaktır. Bu nedenle velayetin anne de mi, yoksa baba da mı kalacağı her boşanma davasında farklılık göstermektedir.

 

Avukat Servet OLCAR

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

518 Yorumlar

fırat dündar 14 Şubat 2015 - 12:02

Annem çalışmıyor babam polis kumar oynuyor içki içiyor annemi darp ediyor annemi evden kovuyor annem karakoldan darp raporu alması gerek ama oturduğumuz yer küçük olduğu için babamın polis arkadaşları hemen ona haber verir diye alamıyoruz darp raporunu annem kaymakamlığa gideceğim diyor babam annemi ölümle tehdit ediyor annem bir seferinde babamdan dayak yediği için evi terk etmişti ama benim için geri döndü babam gene aynı annem dedemgilin yanına gidecek ama babam beni vermiyor ben annemle kalmak istiyorum 14 yaşımdayım annemi darp etiğine dair hiçbir delilimiz yok evden kovduğuna dair hiçbir delilimiz yok hakim davada annem evi 2 defa terk etiği için beni annememi verir babamamı madi durum yüzünden babama verebilir ama Eniştem hakim dedimgilin maddi durumu iyi annemde işte giricek ama beni hakim vermez diye gidemiyor beni hakim kime verir ben annemle kalmak istiyorum

Cevapla
inanc dogan 03 Mayıs 2015 - 15:51

Merhaba 4 yillik evliyim esimle surekli tartisiyoruz 7 aylik cocumuz var erkek nisanliyken 1 bugun ikinci kez intihat etti bosanmak istiyorum cocugumun velayeti bana verilirmi ? Oglum anne sutu icmiyor sutu gelmiyor

Cevapla
serap güner 01 Temmuz 2015 - 13:05

iyi günler ben eşimden ayrıldım mahkeme kızımın velayetini bana verdi ama babasndan alamıyorum her sefernde sorun cıkartıyor aileme zarar verdiği için almadım şimdi ben evlencem kızımın velayetinde değişiklik olurmu evlenipte mi almam lazım yoksa evlenmeden alayımı kızımı yardımcı olursanız sevinirim…

Cevapla
Hasan korkmaz 06 Eylül 2015 - 14:23

Daha bosanma davasi acmadim. Esime hic birsey yapmadigim halde benim onu dovdugumu iddaa ediyor. Bu da yetmezmis gibi anneme agiza alinmayacak sozler soyluyor. Bunlardan sonra bile kendini hakli cikartiyor ve cocugu benden kaciriyor. Suan cocuk annesinin yaninda bosanma davasi acsam Cocugun velayeti kime kalir. Cocuk 2 yasinda

Cevapla
gül aksoy 07 Eylül 2015 - 21:25

daha bosanma davası acmadım esım alkol esrar vb. seyler kullanıyo bana karsı hıc bır ılgısı olmadıgı gibi gec saatlerde ewe geliyo ustune beni aldatıyo baska kadınlara gidiyo ortada sebep yokken kawqa cıkarıyo bosanma davası acsam 7 ayık bebegımın velayetını kim alır

Cevapla
Rabia senturk 26 Ocak 2016 - 00:08

Merhaba ben rabia esim beni evden kovdu ve dövdü ve yaraliyim simdi kocam cezaevinde ve boşanma istiyorum bir kızım var 4 yaş velayet anneye alabiliyonmu insallahh.nasıl yardımcı olur sevirim??

Cevapla
hakkı diyar 04 Mart 2016 - 18:16

bu kadanların coğu insan görünümlü mahlukat ya benim karı hem beni aldatıyor hem boşanma davası acıyor hem nafka istiyor hem de tazminat istiyor tam suc sebekesi gibi şaştım kaldım boşanma onların işine yarıyor zaten ben ne yapacam şimdi asgari ücretle calışıyorum 2 cocğumuz var de bakayım kadın savunucuları bana cevap versin kadını savunuyorsunuz da erkeği neden savunmuyorsunuz ezilen onları mı yoksa bizmiyiz görsünler ben boşandığım zaman ben neden nafaka almıyorum para almayorum kadın neden alıyor cocuk parası alıyor bunun neresi adalet söyleyin,,,,

Cevapla
hakkı diyar 04 Mart 2016 - 18:20

gül aksoy hanfendi ben karıyı boşayım sen de kocayı boşa biz birbirimizle evlenelim nasıl olur

Cevapla
figen uysal 13 Mart 2016 - 03:19

7 yıllık evliyim. Esim her gece iciyor ve kumarıda var yaptıgı pisliklerden bıktım usandım 3 tane cocugum var. Ayrılmak istiyorum ama cocuklarimin velayetini alabilir miyim? Cocuklarin ikisi 4 yasinda ucunsu 2 yasinda

Cevapla
Derya turhan 14 Nisan 2016 - 07:31

Merhaba 2015 yılından bu yana evliyim ama artık manevi ve duygusal olarak cok yıprandim boşanmak istiyorum ama biri 6 biri 8 yasinda 2 tane oğlum var . Eşim is kolik birisi eve çok geç gelir şehir dışı ve yurt dışı seyehatlere çıkar bunlar olmazsa da iş çıkışı spor a gider cocuklarla en aktif sadece hafta sonu bir gün geçirir beni yıllarca çalıştırmadi gerek yok ben iyi kazanıyorum diye bende 10 yıldır çalışmiyorum şimdi evin yok işin yok paran yok nasıl bakacaskin çocuklara diye beni asalıyor onun hakkında birçok şey biliyorum beni aldattığıni uygunsuz sitelerde gezdiği bunlar için tartışmalarımız da oldu ailesi ile benim hakkımda saygısız ca konuşuyor zaman zaman bana vurmuslugu da var ama bunları kanitlayacak hiçbir bilgi yok sadece yaşadım inkar etse kanıtım yok sözün özü bosanma olursa cocuklarimi benden alabilir mi ben yıllarca çocuklarım için katlandim şimdi onları alabilme düşüncesi bile beni olduruyor cevap verirseniz çok sevinirim

Cevapla
Derya cevik 18 Nisan 2016 - 20:34

2 yasinda cocugum var bosanmak istiyorum velayeti bana verilir biliyorum sadece bilmek istedigim babasinin gormesi gereken zaman, onda kalacakmi, ne kadar sure gorusurler gece bensiz kalamaz henuz??????

Cevapla
Gulbeyaz sakarya 26 Nisan 2016 - 09:47

Kocam beni iki kere aldatti sürekli baskı yapti. Hatta iki gorumcem beni öldüresiye dövdüler.bende 4 yaşındaki kızımı alıp annemin evine gittim,orda kalıyorum.ilerde kızımın velayetini almaması için ne yapmalıyım.eşimin beni aldatması bana bi avantaj olabilir mi.kızımın velayetini benim almm için.

Cevapla
Fulya yilmax 10 Mayıs 2016 - 18:18

8 yadinda kizim var 10 yillik evliyim 13 yildir sigortali isim var esimle siddetli gecimsizligimiz var cocugum dogdugundan beri ben calistigim icin annem buyuttu ayfilsam kizimin velayetini alanilirmiyim

Cevapla
gariban adam 13 Temmuz 2016 - 08:20

eşimle boşanma arifesindeyiz 11 aylık bir erkek çocuğumuz var annesini emmiyor. eşim babasının baskısı altında benimle barışmayı kabul etmiyor babası sürekli gidersen bir daha eve dönemezsin diyerek tehditler savuruyor. boşanma durumunda çocuğumun velayetini şu ıspatlı sebeplerden dolayı alabilirmiyim? eşimin babası %80 oranında fiziksel engelli ve patolojik konuşma rahatsızlığı var annesi işitme cihazı kullanıyor yoğun oranda sağır. halası akli dengesi yerinde değil raporu var. yine evde dedesi var 95 yaşında konuşma yeteneğini tamamen yitirmiş iletişime geçmek istediğin de sanki öldürülüyor gibi çığlıklar içerisinde bağırıyor. çocuğumun bu gibi olumsuz şartlarda yetişmesinden rahatsızlık duyuyorum üzülüyorum. eşimde ve bende fiziksel hiçbir sorunumuz yok. çocuğumu alabilirmiyim teşekkürler.

Cevapla
Metin 04 Ekim 2016 - 11:02

Merhaba
ben eşimle 2016 nın 5 nci ayınca yani 5 ay önce anlaşmalı olarak boşandım. eşim memurdu.
13 yaşında oğlum ve 3,5 yaşında kızımız var. fakat ben kardeşler ayrılmasın ve anneye muhtaçlar diye velayetini kendi rızam ile sözleşmemizde anneye bıraktığımı kabul ettim. sonra başka şehire anne babasının yanından ev tutarak tayin istedi. kızım anneannesinde kalıyor. haftada iki gün annede kalıyor. çünkü eski eşim çalışıyor ve oğlum okula gidiyor. fakat başka şehirde çalıştığından dolayı çocuklarımı göremiyorum. telefonlarımı açmıyorlar telefonla da görüşemiyorum.
kızımın velayetini kendime almak istiyorum.
bu konuda bir ihtimal var mı ve mümkün müdür ?

Cevapla
Meryem Düzgün 16 Ekim 2016 - 13:34

merhaba ben 3 aylik evliyim ve iki aylikda hamileyim esimden psikolojik baski görüyorum bana sen beceriksizsin söylesin böylesin diyo ben avusturya vatandasiyim ama istanbulda evlendim ve burda yasiyorum bosanmaya kalksam cocuk dünyaya geldiginde ne olcak bilgiye ihtiyacim var

Cevapla
hilal 16 Temmuz 2017 - 11:42

merhaba benimde bi sorum olacak benim esimde cezaevinde 15 yildan fazla cezasi var ama biz yatarini 15 yil diye biliyoruz 2 de cocugumuz var evim ayri ama ne kaynanam gilin nede kendi ailemin yardimi var bende gecen hafta bosanma davasi actim ailem kabul etmiyor beni maddi bir gelirimde yok cocuklara bakamam baba tarafina vermek istiyorum acaba bu konuda hakim ne karar verir istemiyorum desem babaya verirmi

Cevapla
Darkhope 12 Eylül 2017 - 21:01

Merhaba~ Ben 17 yaşındayım.Annem ve annemin eşi olan adamın (biyolojik …..) ayrılması neticesinde benim velayetim kime verilir merak ediyorum.Ayrılma neden aldatma.Bununla ilgili somut deliller de var.Annemin herhangi bir yerden aldığı bir geliri yok fakat karşı tarafın düzenli bir geliri var.En azından 18 yaşına kadar velayetimin bu kişiye verilebilme şansı var mıdır?

Cevapla
1 9 10 11

Yorumunuzu Bekliyoruz !